Arold en Rick Spiegelinterview

‘Interview met RickBrandsteder en Arold Langeveld over hun ‘Expeditie Herstel’

De relatie tussen een coach en cliënt is een uiterst belangrijke. Het kan net dat ene zetje geven of iemand wel of niet in herstel komt. De relatie tussen counselor Arold Langeveld (57) en tv-presentator Rick Brandsteder (39) is ook van een speciaal kaliber. Rick:‘Als ik in de kliniek ergens tegenaan liep, belde ik jou.’

Lees het hele interview van Lef Magazine

Dialoog over de essentie van verslaving met René van Collem.

Arold en René praten oa over hoe het is voor naasten van verslaafden, zoals Arold die zijn 2 broers verloor aan verslaving. Maar ook over het dieperliggende mechanisme onder verslaving dat eigenlijk ieder mens in zichzelf tegenkomt.

Over gebruik, verslaving en… opvoeding.

Arold Langeveld praat met Jeroen de Jong van www.praktijkvader.nl over zelfafwijzing, overprikkeling en de zachte weg uit je eigen verslavingen en die van je kind.

Jeroen de Jong:

“Arold Langeveld begeleidt ondernemers, bekende Nederlanders en andere toppresteerders op het gebied van zichtbaarheid en verslaving. Hij groeide op met twee broers met een drugsverslaving en dat bracht hem – uiteraard – in contact met de hulpverlening rond verslaving. Hij werkte in verschillende verslavingsklinieken en ontwikkelde met behulp van de inzichten uit de non-dualiteit zijn eigen visie op wat verslaving is en hoe je er mee om kunt gaan. Arold zegt dat we allemaal wel ergens aan verslaafd zijn. Verdovende of opwekkende middelen, succes, controle, onze telefoon, seks, eten. Onder al die vormen van verslaving ligt bij de meeste mensen een gevoel van zelf-afwijzing. Arold maakt in het boek duidelijk dat juist die zelf-afwijzing het probleem is en niet zo zeer het middel waaraan we verslaafd zijn.

Zelf zegt hij daarover: ‘Ik heb mogen ontdekken dat de grootste (gedrags)veranderingen vanzelf plaatsvinden wanneer de gedachte ‘ik-ben-niet goed-genoeg’, wordt doorzien. Zelfacceptatie is de verandering.’

‘Verslaving als kans’ is tegelijkertijd een hoopvol en confronterend boek. Het is hoopvol omdat het boek echt een serieuze en haalbare uitweg biedt uit grote en kleine verslavingen. Het is confronterend omdat het laat zien dat we echt bijna allemaal wel een verslaving hebben die er voor zorgt dat we vervelende gevoelens, onrust en ander ongemak niet te hoeven voelen. En dat hoeft dan niet over drank of drugs te gaan, maar werken en sporten kunnen net zo goed verslavingen zijn. En dat ligt vaak veel subtieler dan je misschien denkt.

In dit gesprek gaan we het hebben over Arolds visie op verslaving, hoe het was om op te groeien met twee verslaafde broers en wat voor invloed zijn ervaring met verslavingen in zijn directe omgeving op zijn vaderschap heeft gehad. Maar we staan ook stil bij hoe jij meer zicht krijgt op je eigen verslavingen, wat je daaraan kunt doen en hoe je met je kinderen praat over alcohol en drugs praat. En er zal ongetwijfeld nog veel meer aan bod komen.

‘We moeten het niet hebben over het gebruik van het middel, maar over wat erachter zit. Het gebruik is een reactie op iets anders: stress, eenzaamheid, zelfafwijzing. Daar moeten we ons op richten.’ – Arold Langeveld

In dit interview hebben we het over: 

 • waarom verslaving een deel is van ons leven
 • wilskracht en zelfafwijzing
 • de leegte vullen koekjes bij de koffie en scrollen op je telefoon
 • waarom het gebruik van het middel niet het probleem is
 • wanneer je een prijs gaat bepalen voor je gebruik
 • hoe Arold opgroeide met twee broers die verslaafd waren
 • de verslavingspyramide en hoe je kunt zien of je verslaafd bent aan een middel
 • wanneer de urgentie om iets aan de verslaving groot genoeg wordt
 • waarom de strakke en strenge aanpak van verslaving averechts werk
 • zelfacceptatie als de enige weg uit een verslaving
 • hoe hartverscheurend het is dat we onszelf zo vaak te kort vinden schieten
 • kijken voorbij je zelf en je realiseren dat je goed genoeg bent
 • afstand nemen van je eigen zelfopgelegde etiketten
 • het verslavingsgevaar van social media
 • hoe Arold de gesprekken met zijn zoon aanging over roken, alchohol en drugs en waarom dat niet werkte
 • de manier van praten over drugs met je kind die wél werkt
 • hoe alcohol gewoon is geworden en het overmatige gebruik van alcohol door de huidige generatie jongeren
 • waarom verslaving een grote kans is om jezelf écht te leren kennen
 • eerlijk zijn over je eigen manieren om niet te hoeven voelen en de middelen die je daarvoor gebruikt
 • hoe je omgaat met een kind dat verslaafd is aan gamen
 • waarom Arold nooit een spelcomputer in huis heeft toegestaan
 • waarom een eerste keer samen gamen, drinken of blowen met je kind echt geen goed idee is
 • de weldaad van langere tijd zonder telefoon
 • Jeroens ‘even niets’-momenten met alcohol en koffie
 • waarom het altijd om liefde gaat

‘Als je je kind wilt behoeden voor de de pijn en de problemen van een verslaving, probeer je eigenlijk vooral jezelf te behoeden voor de pijn die dat met zich mee zal brengen.’ – Arold Langeveld”

Help, mijn geliefde is verslaafd!

Wat als je verliefd wordt op een prachtig persoon en die persoon blijkt een verslaving te hebben? Of, wat als jij jouw eigen partner ineens betrapt en blijkt dat ‘iets’ een verslaving geworden is, maar dat jouw partner dit al enige tijd geheim heeft weten te houden?
Arold Langeveld weet waarover hij het heeft. Hij had twee broers met een verslaving. Ik vind het boek een aanrader als je een partner, kind, ouder hebt die een verslaving heeft. Of jijzelf. Luister de podcast hiernaast via Soundcloud (of Spotify).
En ja, een verslaving een vreemdgaan hebben ontzettend veel met elkaar gemeen.
Annette Burgers

Anders kijken naar verslaving met Bram Bakker.

Arold en Bram gingen onlangs met elkaar in gesprek over hun andere benadering van verslaving. Het werd een intieme, ontroerende en eerlijke dialoog die inmiddels door duizenden mensen beluisterd is.

Medisch Dossier 2023

Een oplossing van buiten voor wat er van binnen speelt.

Medisch Dossier plaatste een artikel van Arold’s hand over smartphone verslaving die volgens hem in essentie overeenkomt met elke andere verslaving. Klik hieronder voor het hele artikel.
Medisch Dossier 2023

Verslaving - Non-dualiteit

Verslaving en Non-dualiteit

Arold ging op papier in dialoog met Paul Smit over verslaving en non-dualiteit. Je leest het hier:
Samsara Magazine

Het delen van je verslavingsgeheim lucht op!

Mijn Geheim ging in gesprek met Arold over Verslaving als Kans en over zijn eigen zoektocht naar vrijheid. Lees het hele artikel hier:
Mijn Geheim

Goeie reacties op het luisterboek

We onvangen veel goeie en ontroerende reacties op de luisterversie van het boek. Omdat Arold het zelf heeft ingesproken hoor je zijn emotionele betrokkenheid bij de inhoud wat de luisterervaring een extra dimensie geeft. Luister hier links naar een voorbeeld. Het luisterboek is beschikbaar op nagenoeg alle streamingdiensten.

Dave Roelvink deelt over zijn ervaring met Arold.

Dave Roelvink kwam jaren geleden op het pad van Arold. Samen beleefden ze Dave’s bevrijdingsavontuur waardoor hij transformeerde van ‘bad boy’ tot ‘liefdevolle familyman’. Het gaat heel erg goed met Dave sinds hij zijn verslaving heeft doorbroken. In deze video deelt hij zijn beleving van de samenwerking en het belang van het boek. Klik op de video als je wilt horen wat Dave erover te zeggen heeft.

Je verslaving is een kans om te mogen ontdekken wat je al die tijd hebt onderdrukt.

Onlangs had Romy Vogel van de redactie Wendy Online, het platform van Wendy van Dijk, een gesprek met Arold Langeveld. Lees hier het verslag van die die dialoog.

Een intakegesprek als startpunt op weg naar bevrijding.

Voor TCC Magazine, een blad voor therapeuten, coaches en counselors schreef Arold zijn visie over het belang van een liefdevol en gelijkwaardig intakegesprek bij verslaving. Je leest het hier: TCC Intake

Eens verslaafd, altijd verslaafd? Onzin!

Samsara Books, de uitgever van Verslaving als Kans, plaatst regelmatig blogs over de schrijvers die ze vertegenwoordigen.
Lees hier de blog ‘Eens verslaafd, altijd verslaafd? Onzin!’

Foto’s boekpresentatie

De boekpresentatie was feestelijk, warm en ontroerend. Hier een fotoverslag.

Verslaving als Kans

KVK 27166552

© Verslaving als kans  | Voorwaarden, verzending & privacy